L'étude (nu slaat de chaos toe) of hoe RuimteVaart-vrouwen Jessa Wildemeersch, Sofie Palmers & Sien Eggers inspireerden

Voor actrices Jessa Wildemeersch, Sofie Palmers en Sien Eggers gaat morgen de première door van L'étude (nu slaat de chaos toe). Een studie over man-vrouwrollen vooraf bracht hen bij vrouwen van de RuimteVaart voor een inspirerend gesprek.

16 maart 2017, door Freya

Het uitgangspunt: drie topactrices die zich buigen over Shakespeare en meer bepaald de rollen van vrouwen in zijn stukken. Een theaterproject dat morgen zijn première kent, maar ruim daarvoor een onderzoekstraject doorliep dat ook via de RuimteVaart passeerde.

Tijdens hun voorbereidingen legden de actrices hun oor te luisteren bij verschillende groepen vrouwen. Zo ook bij ons. Hoe zien vrouwen die armoede kennen/gekend hebben de rollen die ze zelf spelen? Welke rollen speelden ze zelf tijdens hun leven? Welke verwachtingen hebben ze van zichzelf? Welke verwachtingen hebben anderen?

Boeiende gespreksstof. Wat steeds terugkeerde in het gesprek was hoezeer onze dames vooral één rol herkenden: "We zijn eigenlijk maar één rol. En dat is de rol van moeder. En die moederrol is heel complex. Je moet zien dat er geld op tafel komt, je moet zien dat het huishouden gebeurt, dat je je familie samenhoudt, dat de rekeningen betaald worden, dat er eten op tafel komt, dat de kinderen het huiswerk maken,…" Binnen die moederrol spelen ze duizend verschillende rollen. Ze konden zich niet voorstellen dat ze iets anders zouden kunnen zijn, naast moeder.

Een toch opmerkelijke conclusie van onze madammen. Zeker voor Jessa Wildemeersch, opgegroeid in de jaren '80 ten midden van emancipatie en feminisme. "De verworven rechten waar mijn moeder, tante en een hele generatie mannen en vrouwen voor gevochten hebben, lijken toch niet zo vanzelfsprekend. Oeroude dynamieken blijven zich toch herhalen. ... ", aldus Jessa Wildemeersch. "Er zijn nog zo veel vrouwengroepen die een heel andere ervaring hebben. Het is een basisrecht om te leven zoals je wil. En wat vanzelfsprekend lijkt (de emancipatie van de vrouw) blijkt toch steeds opnieuw een recht dat verworven moet worden. Ik hoop daar dan ook op mijn (bescheiden) manier aan te kunnen bijdragen."

Morgen dus een inkijk op de rollen van vrouwen bij Shakespeare. Een beetje chaos nu en dan, doet ons allemaal deugd.

Meer info over L'étude (nu slaat de chaos toe)? http://www.jessa.be/