Moo Laforce: “Maak de mensen hun geest vrij met kunst en cultuur”

Wie kent Moo niet? En toch ... Het verhaal van deze oud-studente Lichamelijke Opvoeding die ‘on-gewoon’ verder keek dan armoede, en er iets aan durfde te doen.

10 augustus 2017, door Jan Vermeir

Wat Moo Laforce (what’s in a name) allemaal verwezenlijkte -eigenlijk de geschiedenis van de RuimteVaart- slaat elke (normale) mens met verstomming: volgens mij heeft een mens 2 levens nodig om het zelfde te doen. “Jamaar, dat was samen met anderen hé”, zegt ze. En toch. Het lijstje van projecten en dossiers die ze schreef is lang.

Wist je dat de huizen van de hele straat hier werden opgekalefaterd door een organisatie die Moo oprichtte? Wonen en Werken heette die. En verder ook MoClean, om vrouwen aan het werk te helpen. Ze heeft een heel bijzondere visie op armoede ook: “Kansarmoede is zeer complex: vooral bij alleenstaande jonge vrouwen is het té simpel om te denken dat ‘werk hebben’ alles oplost: mensen moeten kinderopvang regelen, en hebben hun handen vol met administratieve zaken die éérst in orde moeten zijn”. “Ik vind dat het beter is mensen in armoede hun eigenwaarde terug te geven, bijvoorbeeld door cultuur. Kunst beoefenen doet dromen, werkt bevrijdend, opent de geest.”

Wie Moo kent weet dat betrokkenheid bij de mensen en verontwaardiging rond armoede bij haar kan leiden tot wat sommigen een ‘ambetant karakter’ zouden noemen. Maar het lijkt me beter te spreken over bevlogenheid, en doorzettingsvermogen, eigenschappen die ook terug te vinden zijn in de werking van de RuimteVaart: ‘je moet durven opkomen voor de mensen!’. Moo: “Ik gebruik graag het voorbeeld van de vuilzakken: De stad wil dat we mensen uitleggen hoe te sorteren en in welke kleur van vuilzak welk afval moet. Maar ik vind dat het eerder onze taak is te zeggen dat deze huisvuilzakken te duur zijn voor de mensen: dát is het échte probleem.”

Nog een weetje over Moo: Ze houdt van de “onmaat” in dingen: on-gewone zaken, on-gewone mensen, de on-volmaaktheid van mensen die kunnen toegeven iets niet te kunnen. Wel, ik kan Moo niet samenvatten in 20 regels tekst.